Chciałabym się z Wami podzielić pewnym przepisem. Ostrzegam tylko, że jest dość słodki i kaloryczny :)
RYŻ z JABŁKAMI i SOSEM WANILIOWYM
Na początku trzeba ugotować ryż
SOS WANILIOWY (porcja na 4 osoby)
1 litr mleka
6 jaj (6 żółtek i 1 białko)
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
2 łyżki kartoflanki
żółtka + białko utrzeć z cukrem. Dodać kartoflankę. Mleko zagotować i dodawać do jajek i cukru po łyżce zeby sie nie zważyło i mieszać. Póżniej wstawić na piec i mieszając doprowadzić do wrzenia.
Do miseczki nałożyć ryżu, potem troszkę startych jabłek (ja kładę mus jabłkowy własnej roboty) i polac wszystko sosem.
SMACZNEGO !!!
mniam mniam :) zapowiada się pysznie:)
OdpowiedzUsuń